bild Ulla Fries

Ulla Fries
Filosofen II, brons, 2005-2010.

bild Ulla Fries

Ulla Fries
Rockaägg, brons, 2010.

bild Ulla Fries

Ulla Fries
Kålackord, kopparstick, 2001.

bild Ulla Fries

Ulla Fries
Muränor, kopparstick, 1978.

Ulla Fries

Skulptur och grafik
9 mars - 14 april 2013

Ulla Fries (född 1946) är känd som en av landets främsta grafiker. På senare tid har hon också börjat skulptera. Som en röd tråd genom konstnärskapet går precisionen i utförandet och skärpan i iakttagnadet. Med ömsinthet, humor och omsorg frammanar Ulla Fries, med naturen som utgångspunkt, livets olika stämningar i sina verk.

Utställningen i Bror Hjorths Hus spänner över hela Ulla Fries produktion, men visar inte allt. Därtill är produktionen för stor.

Till utställningen finns en nyproducerad katalog med texter av Ulla Fries, Torsten Ekbom och Leif Zern.

Ulla Fries är född i Uppsala 1946 och fortfarande bosatt där.
Hon inledde studierna med teoretisk filosofi och började samtidigt på Uppsala universitets Ritsal för att lära sig teckna. Valde snart bort ordet för bilden. Kom så småningom till Gerlesborgsskolan med Peter Dahl som lärare, vilket innebar figurteckning varje dag i ett år, samma ställning i 14 dagar. Kom in på Konstakademien 1970 (Konsthögskolan) där ingen kunde gravera, så hon fick lära sig själv. Därför ser det inte ut som klassiskt kopparstick. Var under 1973 -74 i London på Print Workshop och Slade School of Fine Arts och lärde känna studenter och konstnärer från hela världen. Hon provade foto och nya grafiska tekniker men ingenting slog kopparstick.

Ulla Fries finns representerad i Moderna Museet samling, en rad länsmuseers och flera internationella museisamlingar.

Kommande utställningar