bild Nina Hemmingsson

bild Nina Hemmingsson

bild Nina Hemmingsson

NINA HEMMINGSSON

JAG KALLAR DEN "PANIK"

24 mars – 13 maj 2018

Nina Hemmingsson (född 1971) gör serier med samhällskritisk och satirisk udd. Hennes träffsäkra bilder kan beskrivas som politiska, feministiska och allmänmänskliga. Med svärta och humor lyfter hon fram samtida företeelser och väljer att visa hela människan istället för den förväntade bilden av kvinnan. Hennes bilder genomsyras ofta av känslor av panik, ångest och oro. Kort sagt gestaltar hon alltings jävlighet. Men snarare än att gräva ner sig i saker, menar hon att hon ”gräver upp sig”. Som ett sätt att förhålla sig till sin tillvaro och allt den för med sig av händelser och skeenden.

Kanske är det just igenkännandets glädje eller lättnaden över att inte var ensam om en tanke eller känsla som gör Nina Hemmingssons bilder så omtyckta. ”Paniken” kommer till var och en av oss lite då och då.

Nina Hemmingsson är en av Sveriges främsta serietecknare och har gett ut ett tiotal böcker och seriealbum samt gjort mängder av ”enrutingar” för tidningar och magasin. Jag kallar den ”Panik” är hennes första utställning i uppväxtstaden Uppsala. I utställningen blandas bilder från de senaste tio åren.

SE OCH HÖR NINA HEMMINGSSON
 
Kort intervju med Nina Hemmingsson inför utställningen
 
Sommar i P1 - Nina Hemmingsson

 
Katarina Hahr möter serietecknaren Nina Hemmingsson

 
SVT Play - Meningen med livet
 
SVT Play - Rim och reson - Julkalender för vuxna
 

Tidigare utställningar