bild Klara Kristalova

Klara Kristalova
Fjäderdräkt, 2013

bild Klara Kristalova

Klara Kristalova
Vilddjuret, 2012

bild Klara Kristalova

Klara Kristalova
Rosfeber, 2012

Klara Kristalova


8 februari - 23 mars 2014

Klara Kristalovas skulpturer, målningar och teckningar befolkas av gestalter som balanserar mellan barndom och vuxenhet. De rör sig i ett gränsland som präglas av mörk humor och bär ofta både mänskliga och djuriska drag.

För tjugo år sedan tilldelades Klara Kristalova Bror Hjorthföreningens teckningsstipendium och fick som konststudent visa sina teckningar i en utställning på Bror Hjorths Hus. Nu återkommer hon som en väletablerad konstnär med många utställningar bakom sig, både i Sverige och utomlands. Teckningen är fortfarande viktig för Klara Kristalova, men idag förknippas hon mest med glaserade keramiska skulpturer.

Klara Kristalovas konst beskrivs ofta med ord som saga, dröm och fantasi. Själv är hon noga med att poängtera att det inte är avsikten. Inspirationen kommer från djuren och naturen kring hennes hem och ateljé i närheten av Norrtälje.

Klara Kristalova (född 1967) är en av den svenska samtidskonstens mest uppmärksammade namn. Hon finns representerad i musei- och privatsamlingar över hela världen och är under våren även aktuell med utställningar i New York och Prag.

Tidigare utställningar