Eva Lindström
ur Vi är vänner

Eva Lindström
ur Lunds hund

Eva Lindström
Vi är vänner

19 mars - 22 maj

Eva Lindströms bilderböcker präglas av en underfundig humor i både bild och text. Det vardagliga blandas med fantasi och det osannolika inträffar med fullständig självklarhet.

Utställningen visar originalillustrationer från bl a Apan och jag, Lunds Hund och Vi är vänner i en lekfull miljö inspirerad av Eva Lindströms bilderboksvärldar.

Eva Lindström utnyttjar bilderboksmediets möjligheter på ett mästerligt sätt. Bild och text bär tillsammans historien, de kompletterar varandra och ger berättelsen ytterligare dimensioner. Texterna är ofta korta och sakliga, medan bilderna är strama och lekfulla på samma gång. Kombinationen gör böckerna både allvarliga och humoristiska.

Eva Lindström behärskar också den svåra konsten att inte berätta för mycket. Särskilt gäller detta böckernas slut, som lämnas öppna och ger plats åt läsarens egen fantasi. Vi får själva fylla i vad som kommer hända sen.

Eva Lindström (född 1952) är flerfaldigt prisbelönt för sin bilderboksproduktion. Hon har varit nominerad till Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok inte mindre är elva gånger! Senast 2015 för boken Alla går iväg. 2013 fick hon priset för illustrationerna i boken Snöret, fågeln och jag tillsammans med författaren Ellen Karlsson. Eva Lindström har gett ut över tjugo egna bilderböcker och illustrerat minst dubbelt så många till andra författare. Hennes stil har inspirerat många unga illustratörer.

Tack! Alfabeta förlag, Nordiska akvarellmuseet och Q-Design.

Tidigare utställningar