bild Erland Cullberg

Erland Cullberg
Utan titel

bild Erland Cullberg

Erland Cullberg
Fågelskrämman

Erland Cullberg

Måleri & teckning
12 juni - 1 september 2013

Erland Cullbergs (1931–2012) målningar är nästan omöjliga att värja sig mot. De pulserar av liv och en intensiv närvaro. Ur väldiga färgmassor växer gestalter, situationer, rörelser och landskap fram, frammanade med stor känslighet och förbluffande träffsäkerhet. Cullbergs teckningar och målningar har förankringar i en expressionistisk tradition, men följer sina helt egna regler.

Erland Cullberg brukar beskrivas som en expressionist, kolorist och naivist. Sedan unga år led Cullberg av schizofreni, och han har kallat sin sjukdom för ”en spritt språngande psykisk förkylning”. Hans konst behöver dock inte ses som någon sjukdomskonst, Erland Cullberg var en skolad konstnär med studier på konsthögskolan i Stockholm med Bror Hjorth och Hugo Zuhr som lärare och på Valand i Göteborg.

Sitt stora genombrott fick Cullberg med en separatutställning på Moderna Museet i mitten av 1980-talet. Efter det har han ställts ut på konstmusee rna i Göteborg, Malmö, Århus och Åbo. Den sista stora utställningen på Konstakademien i Stockholm 2004 blev utomordentligt väl mottagen och Erland Cullberg ansågs allmänt vara en av 1900-talets stora svenska konstnärer. Utställningen på Bror Hjorths Hus visar teckningar och målningar och pågår mellan den 12 juni och 1 september.

Kommande utställningar