bild Andreas Eriksson

Andreas Eriksson
Gipsrelief, 2012

bild Andreas Eriksson

Andreas Eriksson
Akvarell, 2012

Andreas Eriksson

26 januari - 3 mars 2013

Andreas Eriksson (född 1975) fortsätter sitt konsekventa utforskande av olika konstnärliga processer. Utställningen Recur handlar till viss del om att förlora kontrollen över processen, för att sedan ta tillbaka den. Går det att bevara något som genom bearbetning har försvunnit?

Utställningen Recur visar gipsreliefer och akvareller. Gipsrelieferna är avgjutningar av frigolit, där formen kommer av att Eriksson målat på frigoliten med ett starkt lösningsmedel som frätt ner den. Akvarellerna är också resultatet av något som funnits men sedan försvunnit. Kvar finns pigmenten när vattnet som fanns med i måleriarbetet dunstat och försvunnit. Processen återupprepas i båda fallen gång efter gång, men resultatet blir individuellt för varje verk.

Andreas Eriksson är en av de riktigt stora inom svensk samtidskonst. Han började redan som 18-åring på Konsthögskolan, en av de yngsta någonsin. Han har haft stora separatutställningar i Sverige och Europa och deltagit i grupputställningar i USA och Sydamerika. Han har medverkat i Modernautställningen på Moderna Museet både 2006 och 2010 och representerade Sverige i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2011. I mitten av februari öppnar Galleri Riis i Stockholm en utställning med Andreas Eriksson.

Till utställningen i Bror Hjorths Hus har Andreas Eriksson producerat en tillhörande katalog.

Tidigare utställningar