Ilon Wikland, Karlsson på taket (1950-tal)

Ilon Wikland, Inga rövare finns i skogen (2009)


Ilon Wikland

Originalillustrationer
28 april - 3 juni 2012

Ilon Wiklands illustrationer är en riktig bildskatt för generationer av barn och vuxna. Med sina miljöer och karaktärer har hon skapat en bildvärld att kliva in i och lära känna tillsammans med sagans text. Hon ett givet val i Bror Hjorths Hus utställningsserie av intressanta barnboksillustratörer. Från att hennes samarbete med Astrid Lindgren började i mitten av 1950-talet och fram till idag har Ilon Wikland illustrerat många av Astrid Lindgrens älskade barnböcker, däribland Karlsson på taket, Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio, Ronja, Barnen i Bullerbyn, Barnen på Bråkmakargatan och Madicken.

Ilon Wikland har gjort illustrationer till andra författare också, men utställningen visar ett urval originalillustrationer till Astrid Lindgrens böcker, samt två av Ilon Wiklands självbiografiska böckerna om sin uppväxt i Estland.

Ilon Wikland är född 1930 i Estland. I böckerna ”Den långa, långa resan” och ”I min farmors hus” berättar hon om sin barndom i Estland under andra världskriget. I Haapsalu upplevde Ilon Wikland en lycklig barndom i skuggan av kriget och hot om deportering till Sibirien. Men 1944 kom kriget för nära och hon fick fly till Sverige och Stockholm och bo med sin faster. Som vuxen utbildade sig Ilon Wikland till illustratör på Akke Kumliens konstskola. 1953 klev hon in till bokförlaget Rabén och Sjögren och mötte där Astrid Lindgren. Hon klev ut med manuskriptet till Mio, min Mio i handen, och resten är historia…

Tidigare utställningar