Liss Eriksson

6 februari - 14 mars

Det nya decenniet inleds i Bror Hjorths Hus med en skulpturutställning med verk av bildhuggaren Liss Eriksson (1919-2000). Hans långa konstnärsbana sträcker sig från slutet av 1930-talet ända in i 2000-talet.

Utställningen visar verk från Konsthögskoletiden på 1940-talet fram till 1990-talets sista år. Som en röd tråd genom Liss Erikssons konstnärskap löper ett intresse för människan. Ibland uppträder hon ensam, ibland i kärleksfull omfamning. Erikssons skulpturer karaktäriseras av ömhet, värme och innerlighet, liksom en inneboende rumslighet.

Liss Eriksson började på Konsthögskolan 1939 och studerade där fram till 1944. 1947 deltog han tillsammans med bl a Arne Jones i utställningen Ung konst på galleri Färg och Form. I slutet av 1940-talet reste Eriksson till Paris och stannade där några år. Till Liss Erikssons mer kända verk hör ”Pojke som tittar på månen” i Gamla Stan i Stockholm och ”La Mano” på Katarinavägen i Stockholm, ett minnesmonument över de svenskar som dog under spanska inbördeskriget.

I anslutning till utställningen visas varje öppetdag två filmer om Liss Eriksson och tillkomsten av två välkända skulpturer på Södermalm i Stockholm, den stadsdel där Liss bodde under större delen av sitt liv, ”La Mano” på Katarinavägen och altaruppsättningen i Katarina Kyrka.

Tidigare utställningar