ur Gittan och älgbrorsorna
Pija Lindenbaum, 2003

Bland älgbrorsor och fårskallar
Pija Lindenbaums bildvärld

12 mars - 25 april

 

Utställningen visar författaren och illustratören Pija Lindenbaums originalillustrationer. Hennes bildvärld är på en gång fantasifull och välbekant, för både barn och vuxna. Här kan älgar bli storbrorsor och en stressad mamma kan förvandlas till en drake. Samtidigt som Pija Lindenbaum bygger upp miljöer och situationer som känns typiska för vår tid och vårt samhälle så är barnens känslor och dilemman tidlösa. Böckerna handlar om avundsjuka, rädsla, lycka och önskan att få vara just som man är.


I utställningen i Bror Hjorths Hus ligger tonvikten på originalillustrationer från Pija Lindenbaums egna böcker, från och med år 2000 då den första av tre böcker om Gittan kom ut, och fram till Pija Lindenbaums senaste bok Siv sover vilse. Vi visar även några illustrationer från debuten Else-Marie och småpapporna. Bilderna visas i en utställningsmiljö inspirerad av Pija Lindenbaums bildvärld med roliga upptäckter att göra för små och stora. Till utställningen finns också en bildjakt för den som vill fördjupa sig i bilderna och leta efter kluriga detaljer.


Pija Lindenbaum har mottagit en lång rad priser och utmärkelser för sina barnböcker däribland 2000 års Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för Gittan och gråvargarna.

Tidigare utställningar