Bror Hjorth, Självporträtt (1920-tal)

Bror Hjorth, Rytmisk grupp (1959)

Bror Hjorth, Flickan och lejonet (1966)

Bilder av Bror

AV och med Bror Hjorth
13 juni - 26 augusti 2012


Bilder av Bror visar konstverk där Bror Hjorth på ett eller annat sätt är del av motivet. Verken spänner över hela Bror Hjorths konstnärsliv, från de första trevande stegen till den sena konsten. Utställningen undersöker Bror Hjorths framställning av sig själv och försöker fånga och problematisera det livsbejakande i hans motiv och lyfta fram det medvetna formarbetet i bildernas uppbyggnad.  


Liksom många andra konstnärer har Bror Hjorth använt sig själv som modell, ibland för rena självporträtt och ibland i mer dold form. Påfallande ofta inkluderar han sig själv i verk som avbildar andra personer eller berättelser.


Målningen Kafferepet (1940) är en av det svenska 1900-talets konsthistoriska ikoner och tveklöst Bror Hjorths mest ryktbara målning. Den är en minnesbild från en svunnen tid och en sinnebild av svensk idyll. I målningen bär Bror Hjorth en signalröd skjorta, som drar blicken till sig, och visar sig i sina karaktäristiska runda glasögon, sin tvärklippta lugg, basker och fluga – så framställer sig konstnären.


Utställningen i Bror Hjorths Hus visar konstverk som lånats in från ett flertal museer och privata långivare. Det kompletteras med verk ut museet egen samling.

Kommande utställningar